Uw huis aankopen in Wilnis, Mijdrecht of Vinkeveen
U wilt een huis kopen. Daarmee breekt voor u een opwindende en spannende tijd aan. U staat voor een aantal belangrijke keuzes, die uw dagelijks leven ingrijpend zullen beïnvloeden.
Wat willen we besteden aan maandlasten?
Vroeger was de vraag “Wat kunnen we besteden aan maandlasten?” Door de financiële crisis is het een ieder wel duidelijk geworden dat je jezelf niet tot maximale lasten moet veroordelen. Bij het minste of geringste zuchtje tegenwind of bij een stijgende rente worden de maandlasten dan een overbelasting. Het leven bestaat uit veel meer dan alleen maar woonlasten! De eerste stap op weg naar een eigen huis is een berekening laten maken van uw financiële mogelijkheden. Neem ook uw overige verlangens onder de loep: vakanties, sporten, hobby’s, uitgaan, en ga zo maar door. Allemaal zaken die misschien ook belangrijk zijn voor u, maar allemaal geld kosten.
Kopen we een bestaand huis of nieuwbouw?
Voor beide is wat te zeggen. Bij het kopen van een bestaand huis weet u precies wat u koopt.
De buurt is al gereed, de tuin is al klaar, de begroeiing in de buurt ook. De overige infrastructuur is ook bekend: parkeerplaatsen, wegen, bushaltes, scholen, winkels en andere voorzieningen. Aan de andere kant is een bestaand huis ook een "tweedehands" huis: het is al bewoond en dus onderhevig aan slijtage. Hier moet u rekening mee houden: waar geleefd wordt, treedt slijtage op aan materialen. U kunt een bestaand huis niet beoordelen alsof het net gebouwd is. U moet dus wel een beetje geld reserveren voor reparaties, ongemakken of defecten, zeker in het begin.
Bij nieuwbouw kunt u soms verregaande invloed uitoefenen op de indeling van het huis. Daardoor wordt het echt het huis van uw dromen. Alleen moet u er soms lang op wachten voordat het klaar is. En als u er eenmaal woont, kan het nog wel even doorbijten zijn. U zit soms met de ongemakken van een straat of wijk in aanbouw: het oogt nog kaal, u weet niet wie uw buren worden en -zeker in het begin van een nieuwbouwfase – u zit in de blubber omdat de wegen pas als laatste worden aangelegd. Ook de voorzieningen zijn vaak in noodgebouwen gehuisvest. Aan de andere kant is er tussen de eerste bewoners van een nieuwe wijk of straat vaak wel een bijzondere band, omdat iedereen allemaal tegelijkertijd dezelfde ongemakken meemaakt.
Wat is voor u “thuis”?
Deze vraag is alleen door uzelf te beantwoorden. Bij het kiezen van een huis gaat het om zogenaamde “harde” en “zachte” elementen.
De harde elementen zijn feitelijke zaken als aantal kamers dat u nodig heeft, gewenste grootte bij uw gezinssamenstelling, het bedrag dat u zich kunt veroorloven. De zachte elementen zijn die zaken die u het gevoel van “thuis” geven. Dat kan zijn de bouwstijl van het huis, de lichtval, de geur als u thuis komt, de status die het huis u geeft vanwege de bijzondere ligging in buurt of straat, het gevoel van ruimte dat het u geeft, het gevoel van geborgenheid en veiligheid, enzovoorts. Deze elementen hebben meer te maken met uw beleving van het huis, uw gevoel, de sfeer van het huis enzovoorts. Deze gevoelens zijn ook het lastigst onder te brengen in een omschrijving van wat u zoekt.
Toch is het van groot belang dat u hier vooraf duidelijkheid en overeenstemming over hebt bij uzelf en/of bij iedereen die in het huis komt wonen. Het maakt het zoeken sneller en gemakkelijker dan wanneer u al zoekende uw woonwensen moet ontdekken. Zeker als u tijdsdruk heeft vanwege een nieuwe baan, het nieuwe schooljaar of iets van dien aard, heeft u geen tijd om uitgebreid via bezichtigingen uw woonwensen boven tafel te krijgen.
Wat hebben we nodig?
Dit vereist inzicht in de toekomst. Hoever kunt u de toekomst overzien? Hoe lang wilt u in dit huis blijven wonen? Is dit uw eerste koophuis, of uw laatste? Gaat u er een gezin stichten of gaan de kinderen tussen nu en vijf jaar juist de deur uit? Wilt u eventueel een deel van het huis gaan verhuren, zodra dat het geval is? Werkt u thuis of wilt u dat gaan doen? Passen uw meubels erin of moet u straks alles nieuw aanschaffen omdat de kamer toch net iets smaller is? Heeft u op dit soort uitgaven gerekend? Kunt u uw auto(‘s) goed kwijt op uw grond of direct ervoor? Stel dat u minder goed ter been zult worden, kan er dan eventueel een rolstoel door de deur heen? Of een kinderwagen? Let dan op hoogteverschillen in de tuin en voorkom tuinen met trapjes of andere ingewikkelde hindernissen. Wilt u achterom kunnen of juist niet? Wilt u privacy of bent u een buurtmens, die graag actief is in de buurtvereniging?
Stel uzelf deze vragen en meer om erachter te komen wat u en uw eventuele gezinsleden nodig hebben om helemaal in uw element te zijn in het nieuwe huis.
Hoe vinden we het huis?
Eigenlijk is het antwoord simpel, maar niet eenvoudig. Als u maar weet wat u precies zoekt, dan is uw droomhuis altijd ergens te vinden. Daarbij gaat het om de juiste combinatie van harde en zachte elementen: misschien voldoet het huis niet helemaal aan de harde, feitelijke eisen, maar geeft het u precies dat gevoel waar u naar op zoek bent. Of andersom, misschien is het huis op papier geknipt voor u, maar als u er gaat kijken wordt u er niet warm van.
Hoe kopen we het huis?
Het kopen van een huis is een bepaalde procedure, waarbij de volgende zaken om de hoek komen kijken:
- Kijken: als u de feitelijke kenmerken van het gewenste huis op een rijtje heeft, moet u huizen gaan selecteren om van binnen te gaan bekijken en op u in te laten werken.
- Kiezen: uiteindelijk vindt u een of twee huizen die u ongeveer hetzelfde gevoel van “thuiskomen” opleveren. Welke gaat het worden?
- Keuren: als koper heeft u een onderzoeksplicht en de verkoper een meldingsplicht. Simpel gezegd betekent dat dat de verkoper alles over de woning moet vertellen wat hij weet, maar u moet alles vragen wat u weten wilt. Daarna kan het verstandig zijn om bij eventuele verbouwingsplannen of bij achterstallig onderhoud een bouwkundige keuring te laten verrichten. Daarmee krijgt u een globale indicatie van de kosten van een en ander.
- Onderhandelen: dit is meer dan alleen een koopsom overeenkomen. Wat blijft er achter in het huis of niet? Wanneer wordt het huis opgeleverd en hoe? Mag ik als koper al van tevoren in het huis om voorbereidingen te treffen voor een eventuele verbouwing? Maak ik gebruik van een voorbehoud van financiering en wat betekent dat voor mijn onderhandelingspositie? Ben ik met meer mensen aanhet bieden en wat betekent dat voor de vraagprijs? Is er ook een andere manier om een huis te kopen?
U kunt overwegen om Van der Helm Woning- en Bedrijfsmakelaars B.V. in te schakelen als adviseur. In die hoedanigheid onderhandelt hij namens u met de verkopende makelaar. Daarbij is zijn beloning afhankelijk van het verschil tussen de vraagprijs en de uiteindelijke koopsom. Uw belang en zijn belang zijn hetzelfde, namelijk voor de meest gunstige voorwaarden uw huis kopen. Daarbij is het onderhandelings-resultaat veel groter dan de kosten voor de makelaar. Vraag ernaar en vraag ook om recente voorbeelden van aankoopadviezen. Zo weet u wat u verwachten kan en mogelijk besparen kan op de koopsom van een huis.
Kopen: de koop is gesloten als u uw handtekening onder de koopovereenkomst hebt gesloten, uw wettelijk toegestane bedenktijd van 3 (werk)dagen is verstreken en uw eventuele voorbehoud van financiering is verlopen. U bent een overdrachtsdatum overeengekomen, waarop u het huis moet afnemen. Bovendien kan de verkoper u vragen een aanbetaling te doen van 10% van de koopsom als garantstelling. U heeft ervoor gezorgd dat de financiering ook daadwerkelijk rond is.
Gefeliciteerd!
Overdracht: vlak voor de overdracht bij de notaris kunt u met de verkopend makelaar nog een laatste rondgang maken door het huis. U wilt alleen het huis afnemen, als het ook in die staat wordt geleverd zoals u het hebt gekocht. Als u bent overeengekomen dat de vloerbedekking is verwijderd, dan is dit het moment om dat te controleren. Is het niet gebeurd? Dan moet dat alsnog gebeuren.
Met Van der Helm Makelaardij als adviseur hoeft u hier niet zelf achteraan te gaan.
Verhuizen: dit is voor veel mensen een hoogtepunt in het hele traject. Hoewel het even wat zweetdruppels kost om alles goed in te pakken en weer uit te pakken, markeert de verhuizing toch de start van een nieuwe fase in uw leven. U moet honderd-en-een dingen regelen, niet vergeten, opruimen, oude dingen weggeven of weggooien, kleurnummers onthouden, woonbladen verzamelen vanwege handige tips en advertenties. Kortom een grote operatie die een grote mate van discipline en organisatietalent vereist.
Via ons contactformulier kunt u direct een aanvraag doen.